Göran Fröst

Viola, stämledare


Göran är sedan 2016 Svenska Kammarorkesterns stämledare i violastämman. Utöver det uppdraget har en frilanskarriär som solist och kammarmusiker tagit honom till några av de mest framstående konserthusen i Europa och Japan. Muziekgebouw Amsterdam, Bunka Kaikan Tokyo och Royal Albert hall London, för att nämna några stycken. Göran, som är en hängiven uttolkare av den nya repertoaren, har fått ett flertal verk skrivna till sig.

Skivan Nordic Connections, visades stor uppskattning i pressen och innehåller bland andra världspremiärinspelningen av Ludvig Normans sonat för viola och piano, och Gösta Nystroems violakonsert. Göran är även en uppskattad lärare i viola vid Kungliga Musikhögskolan och Lektor i kammarmusik vid Musik och Operahögskolan vid Mälardalens Universitet.

Kompositioner och arrangemang av Göran har på senare tid rönt stora framgångar och hans verk har framförts över hela världen av orkestrar som Academy of St Martin in the Fields, Australian Chamber Orchestra och Amsterdam Sinfonietta.

Producerat av Maria Brengesjö / Örebro Konserthus

Film av Carl Engberg

Kevin Spagnolo

Klarinett    >>

Anna Jansson

Violin    >>